Ontdek meer opties door in te loggen!

Tutorial: GameboyMicro naar Gamecube kabel

Inleiding

De Gameboy Micro 

In de familie van de Gameboys is de Gameboy Micro (GBM) de jongste telg. Deze afsluiter van de GameBoy Advance (GBA) reeks, kon qua specificaties ongeveer alles wat een GBA kon. Het is in feite gewoon een stijlvolle kleinere heruitgave van de GBA die een nieuw Gameboy era moest aankondigen.

Daarvoor moesten delen van de GBA (waaronder de communicatie poort) kleiner gemaakt worden om alles in een compacter design te kunnen laten passen. Hierdoor werden alle GBA-accessoires die de communicatie poort gebruiken, incompatibel met de GBM.

Nintendo heeft een aantal adequate vervangers voor deze kabels voor de GBM op de markt gebracht, maar is daar snel mee gestopt vanwege het onverwacht succes van de NintendoDS. Van toen af aan is de support voor de GBM beginnen doodbloeden en is er nooit een volwaardig gamma van accesoires voor de GBM op de markt gekomen. Nintendo's Gameboy hardware-reeks was dus tot zijn eind gekomen door concurrentie die het bedrijf er zelf tegen gelanceerd had.

Veel winkels hebben dan de prijs van de GBM serieus verlaagd om plaats te maken voor de beter verkopende NintendoDS. Zelfs zo laag dat het voor mij onweerstaanbaar was om het hebbeding te kopen. De GBM-verkoop leidde sindsdien zijn eigen leven op Ebay en wordt vandaag de dag voor het driedubbele tot zelfs vijfdubbele bedrag verkocht.

Ik zal niet verder op de GBM ingaan, buiten het feit dat deze aankoop veruit de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft van alle console inkopen die ikzelf ooit heb gedaan.

De Gamecube kabel

Nintendo had voor de Gamecube (NGC) een kabel uitgebracht waarmee je bepaalde games kon laten samenwerken met je GBA. Het ene uiteinde stak je in een controller poort van de NGC, het andere in de communicatiepoort van de GBA. Deze kabel is net hetgeen dat Nintendo nooit heeft heruitgebracht voor de GBM. Dit terwijl de GBM wel van de nodige software voorzien was om een dergelijke connectiviteit te kunnen ondersteunen.

En dit is de reden waarom je dit aan het lezen bent.

In theorie...

In theorie is het allemaal makkelijk. Aangezien de GBA en de GBM dezelfde functies ondersteunen, kan je gewoon het volgende doen:

  1. Koop een GBA-NGC kabel.
  2. Koop iets met een GBM connector (een GBM link kabel dus, aangezien dit het enigste is dat op de markt is). 
  3. Snij beide kabels door en verbind de juiste kabels met elkaar.
  4. Done

De pinouts van de GBM en de GBA vind je hieronder terug, dus met deze informatie zou dat inderdaad moeten lukken, zelfs zonder enige informatie over de Gamecube kabel zelf.

alt

In de praktijk...

Het Probleem

In de praktijk zie je dat als je een linkkabel van de GBA/GBM opent, dat er maar 4 kabels inzitten. Dit komt omdat nooit alle kabels voor een functie gebruikt worden en dat die dan ook om de productiekosten te drukken in de productie weggelaten worden.

Als we een gewone link kabel die GBM's onderling met elkaar verbindt opensnijden, zien we de volgende pins bereikbaar;

Dit is niet de situatie die een normaal mens in de eerste instantie verwacht. Elke kant heeft 4 verschillende pins verbonden met de kabels, maar in totaal worden er 5 verschillende pins geadresseerd. 

Dit heeft te maken met het feit dat Gameboys, in het perspectief van een multiplayerspel tussen GBA/GBM's onderling, in een Master-Slave opstelling met elkaar verbonden worden door zo'n link kabel. Een poort (pin) dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om data te versturen vanuit de ene kant, wordt dan aan de andere kant als ontvangstpoort beschouwd.

Het probleem is dus dat we met een perfecte theoretische oplossing zitten, maar in de praktijk niet genoeg kabels verbonden zijn met de contactpunten van de connector.

We hebben maar 1 connector nodig om onze kabel te maken, dus moeten we een keuze maken welke kant van de kabel we zullen nemen. Het enige probleem dat hier dan onstaat is dat we Pin1 niet zullen kunnen adresseren en dat we Pin2 én Pin6 niet samen zullen kunnen gebruiken. 

Om deze keuze te maken, nemen we best een kijkje naar de poorten die effectief nodig zijn voor een Gamecube link kabel. Het zou toevallig zijn dat we nu nét de poorten nodig hebben die we niet op de link kabel aantreffen.

Maar ... zoals je het rechts ziet hebben we het vlaggen. Niet alleen hebben we Pin1 nodig die we sowiezo al niet konden bereiken. We moeten daarenboven ook nog tegelijk Pin2 en Pin6 kunnen bereiken terwijl deze nooit samen voorkomen in een aansluiting.

Hier is dus maar één oplossing voor: het boeltje opensnijden tot aan het metaal van de connector zelf. Hier stopt dus het logisch denken en begint het prutswerk.

Het Prutswerk

Aangezien je niet weet hoe zo'n connector gemaakt is, moet je natuurlijk voorzichtig te werk gaan en proberen niets essentieel weg te snijden. Handig als ik ben, ben ik ben daar natuurlijk niet in geslaagd en heb ik uiteindelijk de pins zelf uit de connector gehaald, de kabel eraan gesoldeerd, en vervolgens de pins terug in de connector gestoken. De terug gestoken pins kon ik niet zo ver terug steken als ze aanvankelijk in de connector zaten, maar daar heeft de GBM (gelukkig) geen problemen mee.

Volgende foto's spreken boekdelen:

altalt

De Connector, ontdaan van zijn plastieken en metalen omhulsel.

altalt

Links, hoe ik de connector al heb afgebroken van het plaatje (lomp as ik ben) en rechts een demonstratie hoe de connector uit het metalen omhulsel gehaald werd.

Met een pincet kan je de pins eruit halen en de desbetreffende kabels er direct aan solderen. Daarna kan je ze weer mooi in de connector schuiven. Maak wel dat je de pins niet buigt. Als je dit wel doet, kan je als backup nog een andere ongebruikte pin gebruiken als je wil. Maak ook dat je de aangesloten pins goed isoleert nadat je ze er weer ingeschoven hebt. Op de rechter foto zie je het ruwe soldeermateriaal, nog zonder isolatie (ik gebruikte gewone plakband).

Je kan goed zien dat Pin1,Pin2,Pin3 en Pin6 achteruitgeschoven zitten. Dit is niet erg omdat je ze toch redelijk diep in je GBM zal steken.

Foto van het geheel.

altalt

Demo dat de kabel werkt met het spel "The Legend of Zelda: four swords adventures".

Conclusie

Het is dus helemaal niet moeilijk om een werkend GBM-NGC kabeltje te maken met behulp van een GBA-NGC kabel en een GBM-GBM multiplayer link kabel.

We hebben trouwens nog altijd een ander uiteinde over van de kabel van de GBM link kabel. Deze zouden we nog gemakkelijk kunnen combineren met een oude GBA link kabel. (Niet het GBA gedeelte dat je van de NGC kabel hebt geknipt, want daar zit je weer met hetzelfde probleem van ontbrekende pins.) Maar dat is voor een andere keer!

Bronnen:

http://www.reinerziegler.de/GBA/GBAlinkport.pdf (overkill aan GBA link kabel informatie)
http://www.cheapassgamer.com/forums/showthread.php?t=79849 (methode om enkel officiële Nintendo kabels (met 6 ipv 4 geconnecteerde pins) te modden)
http://www.mks.purespace.de/technical/gbmtocube.htm (extra informatie over algemene werkwijzen om een dergelijke kabel te maken, maar gebruikt een andere manier om het 4 pin probleem op te lossen)

Auteur: RolfPosted in: Projecten